Elemzések


http://www.csorbagyozo.hu/files/egyeb/titkosirashonlapra.doc (részletek)

 

„Én úgy vélem, hogy a múlt tárva-nyitva áll előttünk, inkább azt volna érdemes az eddiginél is alaposabban vizsgálni,

léteznek-e a múltban gyökerező kötődések érdekszövetségek, a ma még aktív, középkorú, a pártállam utolsó időszakában pozícióhoz jutó, s a rendszerváltozás után a gazdasági és politikai szférában kibontakozó „fedett és fedetlen” személyek között. Hogy ez nagyobb veszélyt jelent-e Magyarország számára, mint az akkori hatalmat szolgáló, s annak kiszolgáltatott ügynökök, én nem tudom…”

„A kádárizmus csendben ölt, mint a széngáz.”

 
olvass bele

2011. október 24.
Bedő István:Kitörölt szövegekből föltáruló kép
/http://olvassbeleblog.freeblog.hu/

 
HVG.hu
2011. október 2.

Murányi Gábor: A morál tanítómesterének bukása

http://hvg.hu/velemeny/20110930_szabo_istvan

(Eredetileg megjelent angolul a Hungarian Quarterly 2011 nyári-őszi számában.)

 

 

 

 
Tiszatáj

2011. június

Bod Péter: Film, színház és az ügynöki munka

Leginkább heroikus vállalkozásnak látom a kiváló filmkritikus tettét, aki vette a fáradságot és hosszú hónapokra beült az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, hogy a végére járjon annak az eredeti foglalkozásához is sok szállal kötődő kérdésnek: mennyire és hogyan volt jelen 1957 és 1989 között a diktatúra titkosrendőrsége a magyar filmkészítés világában. Kutatásai megdöbbentő eredménnyel zárultak.

 
Filmvilág
2011. április
Barotányi Zoltán: Az ügynök halála és feltámadása

 

Művészek, ügynökök, titkosszolgák – az archívumi kutatómunka nyomán a Kádár-kori kultúrpolitika sötét oldalát is megismerhetjük.

   A szerző már akkor is vihart kavart, amikor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában (ÁBTL) talált iratok alapján a 2006. január 27-i ÉS-ben először publikálta: 1957 februárja és 1961 novembere között bizony Szabó István, utóbb Oscar-díjas, jeles filmrendező jelentett („Képesi” fedőnéven) munkatársairól, kollégáiról, ismerőseiről, színészeiről. Nem ez volt a szörnyűséges magyar ügynökhelyzet első paradigmatikus esete. Bukott már le kiérdemesült rockénekes (hogy csak Vikidál Gyulát említsük), korábbi esztergomi prímás (Paskai László), egykori világválogatott labdarúgó, későbbi mesteredző (Novák Dezső), vagy éppen olyan kultusszal övezett, respektált alkotók, mint a hat éve elhunyt Tar Sándor, vagy éppen a már több mint negyedszázada a halálba menekülő Bódy Gábor. Csak hozzávetőleges válaszokat tudunk adni arra, hogy oly sokaknál miért éppen Szabó esete verte ki a biztosítékot. Maga Gervai csupán annyit tud hozzátenni a disputához, hogy a mintegy könyve függelékeként közzéteszi a „Szabó-ügy” személyéhez sokszor szorosan kapcsolódó dokumentumainak válogatott, erősen rövidített gyűjteményét, afféle idézetcsokrot. Hát ez bizony egyrészt kicsit sok, másrészt kevés is ahhoz, hogy megértsük mi zajlik még ma is a fejekben.

 
Újnautilus
2011. március 13

Benkő Krisztián:Gondolatrendőrség

www.ujnautilus.info/gondolatrendorseg

 
Magyar Narancs

2011. február 24.

Turcsányi Sándor: Az ügynökvadász panasza

http://www.mancs.hu/index.php gcPage=/public/hirek/hir.php&id=23209

 

 

 
Élet és Irodalom
2011. január 28.

Varga László: Szemlebotrány

www.es.hu/2011-01-26_szemlebotrany

 

 
MR Kossuth Rádió
2011. január 09. 11.37-11.54

Pro és kontra

Mészáros Sándor beszélgetett Kolozsi László és László Ferenc kritikussal

 

 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 2
german bbw sex